Руски разузнавателни агенти се опитвали да шпионират предизборната кампания на президента Емануел Макрон. Създавали фалшиви профили във Фейсбук, според щатски конгресмен и два други източника, съобщава Ройтерс.

Фейсбук коментира, че през април са предприети действия срещу фалшиви профили, които разпространявали погрешна информация за изборите във Франция.

Русия многократно отрича намеса във френските избори. Американски разузнавателни агенции заявяват пред Ройтерс, че хакери с връзки с руското правителство са били замесени, но нямат убедителни доказателства, че Кремъл е разпоредил хакерството на мейли и акаунти.

Шпионската кампания включвала руски агенти, представящи се като приятели на приятели на сътрудници на Макрон и се опитвали да събират лична информация от тях, според щатски конгресмен цитиран от Ройтерс.

Имейл акаунтите, принадлежащи на служители в кампанията на Макрон, бяха хакнати и съдържанието им бе разпространено онлайн в последните дни на битката между Макрон и Льо Пен.

Френските служби, правоохранителните органи и разузнавателните служби не обвиняват публично никого за атаките по време на кампанията.