Мястото на руския посланик Сергей Кисляк във Вашингтон може да бъде заето от Анатолий Антонов.
Според публикация на "Комерсант" такава договореност е постигната по време на срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров.

Настоящият посланик на Русия в САЩ Сергей Кисляк е на тази длъжност от юли 2008 година. Според информация на "Комерсант" той е предвиден от руските власти като кандидатурата за директор на новата структура на ООН - Бюрото за борба с тероризма.

По данни на изданието до края на май в съответните комитети в Държавната думи и в Съвета на федерацията ще е проведат изслушванията за назначаването на Антонов.

Припомняме, президентът Владимир Путин преназначи 61-годишния Анатолий Антонов от зам.-министър на отбраната на зам.-министър във външното министерство. И в Министерство на отбраната Антонов отговаряше за международното сътрудничество, а като заместник на Сергей Лавров на него бяха поверени въпросите на военнополитическата безопасност.

Той е един от най-яростните поддръжници на нейната твърда линия срещу Запада.

Антонов бе публичното лице на руската военна намеса в Сирия, започнала през есента на 2015 г. Той организира многобройни пресконференции по въпроса.

Като военен зам.-министър Антонов бе и движещата сила на руското нахлуване в Украйна през 2014 г. По тази причина ЕС го вкара година по-късно в черния си списък.

Анатолий Антонов изигра и водеща роля в словесната война между Москва и Анкара, след като турски самолети свалиха руски изтребител край границата със Сирия през ноември 2015 г. Антонов изрече обвиненията, че турският президент Реджеп Ердоган е свързан с незаконната търговия с петрол, извършвана от "Ислямска държава").

За това, че Анатолий Антонов е ключов кандидат за длъжността на посланик на Русия в САЩ "Комерсант" съобщи още в началото на годината, а в момента коментира и че не вижда никакви сериозни пречки той да бъде утвърден от комисиите на този пост.