Два руски бомбардировача Ту-22М3 от авиационното подразделение за далечни полети на руските Въздушно-космически сили са извършили планиран полет над неутралните води на Балтийско море. Това съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната в канала Telegram.

Министерството показа видео с моменти от излитането и проследяването на бомбардировачите в небето. В него са показани и кадри от пилотската кабина.

По време на полета Ту-22М3 са били съпровождани от руски изтребители Су-30СМ. Самолетите са били във въздуха в продължение на около пет часа. "На определени етапи от маршрута на далечните бомбардировачи са били съпровождани от изтребители на чужди държави", заяви Министерството на отбраната.

Министерството на отбраната подчерта, че подобни полети над неутралните води на Арктика, Северния Атлантик, Черно и Балтийско море, както и над Тихия океан, се извършват редовно и се осъществяват в съответствие с международното право.

През септември два руски бомбардировача Ту-22М3 също извършиха планиран полет над неутралните води на Балтийско море. Той също продължи около пет часа и те бяха ескортирани от изтребители Су-35С на Въздушно-космическите сили.