Русия е изпробвала в Сирия новата си земя-въздух/противобалистична ракетна система, известна като С-500 "Прометей", съобщават руските медии, цитирайки източници от руското военно министерство.

С-500 "Прометей" е произведена от руската аерокосмическа и военнопромишлена компания "Алмаз-Антей" и се очакваше да бъде използвана за първи път през 2020 г. Смята се, че системата за противоракетна отбрана има обхват от 600 км.

В неофициални информации също така се твърди, че тя ще може да поразява до 10 балистични ракети наведнъж, дори ако те се движат с изключително високата скорост до 7 км/с. Също така ще може да унищожава бойните глави на свръхзвукови ракети.

Според информацията първоначално са били открити някои проблеми по време на изпитанието на някои елементи на С-500 "Прометей", но те са били бързо оправени и системата за противоракетна отбрана към момента се разглежда като напълно функционираща от руското военно ведомство.

С-500 "Прометей" представлява противник на американската противоракетна система THAAD, която се произвежда от "Локхийд Мартин".

Производството на С-500 започна през юни. 

Според главния изпълнителен директор на "Ростех" Сергей Чемезов, Русия все още няма да продава тези комплекси "за никакви пари", като те се произвеждали преди всичко за руската армия.