Русия изстреля крилати ракети по фиктивни цели във водите, отделящи я от Аляска в понеделник по време на учение "за защита на Северния морски път", предава Ройтерс .

Министерството на отбраната каза, че крилати ракети "Вулкан", "Гранит" и "Оникс" са били изстреляни на разстояния от стотици километри, за да поразят цели, симулиращи вражески кораби в Берингово море.

Учението включваше ракети, изстрелвани от сушата, от кораби и от подводници с участието на около 10 000 военнослужещи, както и самолети и хеликоптери, каза министерството.

Ученията се проведоха на руския полуостров Чукотка и в Чукотско и Берингово море и бяха ръководени от адмирал Николай Евменов, главнокомандващ руския флот.

Русия се стреми да демонстрира постоянната си способност да проектира сила в Арктика и Далечния изток въпреки напрежението върху въоръжените й сили от 18-месечната война в Украйна.

Москва заяви миналата година, че планира да похарчи почти 30 милиарда долара до 2035 г. за развитието на Северния морски път, който стана по-жизнеспособен, тъй като изменението на климата намали морския лед в Арктика. Той преминава покрай арктически бряг на Русия от Мурманск близо до границите с Норвегия и Финландия до Беринговия проток близо до Аляска.

Президентът Владимир Путин подчерта значението на маршрута в реч пред групата страни от БРИКС миналия месец, като каза, че Русия планира да построи нови пристанища и горивни терминали и да разшири флота си от ледоразбивачи.

Bloomberg: Следващият сблъсък между Русия и Запада ще е в Арктика

Bloomberg: Следващият сблъсък между Русия и Запада ще е в Арктика

Около 90 милиарда барела неоткрит нефт и 1670 трилиона кубически фута газ се намират в Арктическия кръг