Руските служби са разбили и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства, който е от България през Турция и Грузия за Русия. Прикритието е било доставка на електрически печки.

Задържан е и мъж с двойно гражданство - българско и украинско - с име Д. Петранов, роден през 1979 г. Той е участвал в доставката на оръжия за масово унищожение за Русия, съобщава ТАСС .

Такава теза извежда държавната агенция ТАСС с позоваване на руските служби за сигурност. Каналът за контрабандна доставка е част от голяма акция, за която съобщават тази сутрин руските агенции - ФСБ е открила и съответно неутрализирала голяма украинска мрежа за покушения и саботажи. Освен конкретни лица, които са били цел на тази група, са се подговяли и диверсии по транспорти съоръжения.

ФСБ разбила украинска мрежа за покушения и саботажи в Крим

ФСБ разбила украинска мрежа за покушения и саботажи в Крим

Мрежата води директно към канцеларията на Володимир Зеленски

Интересното е, че въпросната група, според твърдението на ТАСС, е директно свързана към главата на украинската разведна Кирило Буданов, както и към офицера от резерва Роман Машовец, заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

Съобщението на взривовете под маскировката на ел. печки стои на последно място в информацията за разбитата мрежа в Крим. Прави впечатление обаче, че маршрутът на доставката на взривовете и компонентите за бомби следва маршрута, който бе изведен, когато Русия замеси името на страната ни при взрива на Керченски мост от октомври 2022 г.

Русия подозира и българско участие в атаката срещу Кримския мост
Обновена

Русия подозира и българско участие в атаката срещу Кримския мост

Според руските власти, атентатът е организирана от украинските спецслужби, с помощта и на руски граждани

"По време на претърсването при разбиването на групата са открити пет, готови за употреба, самоделни взривни устройства от типа на кумулативен и концентриран заряд, пластмасови експлозиви, произведени във Великобритания, с общо тегло около шест килограма, военни електрически детонатори, радиоуправляеми задвижващи механизми за активиране на взривни устройства, проследяващи устройства за извършване на наблюдение и комуникационни устройства за конспирация."

Установено е, че взривните вещества, иззети от задържаните, са идентични с тези, използвани при саботажа на железопътните линии в Крим на 23 февруари 2023 г., пише още ТАСС. След изнесеното от руските служби твърдение бе извършена проверка от службите за сигурност у нас, които заявиха, че безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България.

По-късно от Министерството на външните работи (МВнР) посочиха, че нямат информация за задържан български гражданин в Русия заради готвен атентат в Крим.

"МВнР поддържа връзка с консула в Москва, но за момента няма информация. Посолството ни в Москва е пратило нота с официално запитване към руската страна, но към момента няма отговор", се посочва още в позицията на Външно министерство, цитирано от БТА.