Федерална служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация е предотвратила подготовката на убийства на кримски лидери от страна на украинска военна разузнавателна мрежа, действала на окупирания полуостров. Като организатор на подготвяните терористични атаки се сочи заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Роман Машовец, съобщива ТАСС позовавайки се на пресцентъра на ФСБ.

Прекъсната е дейността на агентурна мрежа на Главно управление военно разузнаване на Украйна. Тази мрежа е планирана серия от "резонансни диверсионни и терористични актове" на територията на Република Крим.

Като мишени на атаките се посочват ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и кметът на Ялта Янина Павленко. Освен това мишени на подготвяните терористични атаки са били обекти от транспортната инфраструктура на полуострова.

Установено е, че прекият организатор на терористичните атаки и координатор на подготовката на убийствата е близкият сътрудник на началника на украинското разузнаване Кирило Буданов, офицерът от резерва Роман Машовец, който от 2020 г. заема поста заместник-началник на кабинета на украинския президент Воладимир Зеленски.

Русия съобщи за предотвратена диверсия в Крим

Русия съобщи за предотвратена диверсия в Крим

Един човек е арестуван

Членове на дълбоко засекретена група са руски и украински граждани. ТАСС изброява и имена: Виктор Подвалний, роден 1967 г., Александър Литвиненко, роден 1986 г., Сергей Кривошеин, роден 1988 г., Константин Евмененко, роден 1971 г., Игор Зорин, роден 1972 г. и Сергей Войнаровски, роден през 1984 г.

Те са били вербувани от Машовец. Планирали да извършат терористични актове, следили държавни служители и закупували огнестрелно оръжие.

Задържани са по време на операцията в Крим.

Освен това е задържан Д. Петранов, роден през 1979 г., който бил замесен в доставката на оръжия за масово унищожение в Русия. Той е с двойно гражданство - украинско и българско, добавя ТАСС.

Русия: Каналът през България, по който минала бомбата за Кримския мост, действа

Русия: Каналът през България, по който минала бомбата за Кримския мост, действа

Задържан е Д. Петранов - български и украински гражданин