Държавната агенция ТАСС описва пътя на взривното устройство. Това вече може да се счита и за официално твърдение, че България е част от маршрута на успешния акт на саботаж.

Според ФСБ взривното устройство е било прикрито в ролки от строително полиетиленово фолио в 22 палета с общо тегло 22 770 кг и е било изпратено в началото на август от морското пристанище в Одеса до българския град Русе по договор № 02/08/2022 между Baltex Capital S.A. (Русе) и Translogistics UA LLC (Киев).

Между 29 септември и 3 октомври товарът е обмитен в терминала на Transalliance в Ереван в съответствие с правилата на Евразийския съюз за икономическо сътрудничество и развитие, документите са променени, след което изпращач вече е GU ARJ Group Ltd (Република Армения, Алаверди), а получател - Leader Ltd (Москва).

Контрол върху движението по целия маршрут и контактите между участниците в схемата е осъществяван от страна на военното разузнаване на Украйна, служител на украинското МО, с име "Иван Иванович", най-вероятно псевдоним. За целите на координацията той използва както виртуален анонимен номер, придобит в интернет, така и номер, регистриран на украинския гражданин Сергей Андрейченко, роден през 1988 г. в Кременчуг, Украйна.

Русия арестува осем души за взрива на Кримския мост

Русия арестува осем души за взрива на Кримския мост

ФСБ потвърди обвинението на Путин, че зад атаката стои украинското разузнаване

Вече са идентифицирани 12 участници в нападението. Според съобщението на ТАСС, в което присъстват седем имена, това са гражданите на Украйна Денис Олегович Ковач, роден през 1979 г., Михаил Владимирович Цуркало, роден през 1975 г., Роман Иванович Соломко, роден през 1971 г., грузинските граждани Леван, Сандро Иносаридзе и арменският гражданин Артур Терчанян, роден през 1985 г. Те са участвали в организирането на превоз на товари от България до грузинското пристанище Поти и след това до Армения.

От ФСБ заявяват, че разследването продължава, като всички организатори и съучастници на терористичния акт, включително чуждестранни граждани, ще бъдат преследвани в съответствие с руското законодателство.

МС: Камионът, взривил се на Кримския мост, никога не е бил в България

МС: Камионът, взривил се на Кримския мост, никога не е бил в България

Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата

На 4 октомври товарът е транспортиран с камион DAF, регистриран в Грузия, през руско-грузинската граница и на 6 октомври е доставен и разтоварен в склад за търговия на едро в Армавир, Краснодарски край. на 7 октомври документите за товара са променени отново, като изпращач е посочено ООО ТЕК-34 (Уляновск), а получател - несъществуваща фирма в Крим.

Същия ден палетите са натоварени в камион на руснака Юсубов Махир, роден през 1971 г., който заминава за Симферопол, а на 8 октомври в 06:03 ч. московско време при преминаване по Кримския мост е извършен взрив.

Припомняме, рано сутринта на 8 октомври камион с експлозиви се взриви при преминаване през Кримския мост, като при експлозията загинаха трима души и възникна пожар в преминаващ в съседство товарен влак с цистерни с петрони продукти.

Впоследствие руският президен Владимир Путин подписа указ, с който прехвърли охраната на моста на Федералната служба за сигурност и обвини Украйна в тероризъм.

Донев отсече: България няма нищо общо с удара по Кримския мост

Донев отсече: България няма нищо общо с удара по Кримския мост

Темата създава рискове за националната сигурност на България

По-рано днес ФСБ съобщи, че е задържала петима руснаци и трима граждани на Украйна и Армения за експлозията.

В казуса обаче беше замесена и България, тъй като ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, включващ и страната ни.

От БСП поискаха българският президент Румен Радев да отговори защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост.

От ГЕРБ направиха аналогия с българската следа в опита за убийство на папа Йоан Павел Втори, а от ПП призоваха да бъде отхвърлена българската връзка за взрива на Кримския мост.

Русия подозира и българско участие в атаката срещу Кримския мост
Обновена

Русия подозира и българско участие в атаката срещу Кримския мост

Според руските власти, атентатът е организирана от украинските спецслужби, с помощта и на руски граждани

На 10 октомври българската прокуратура се самосезира по случая и започна проверка дали камионът действително е минал през наша територия. Проверка за това започна и ДАНС.

Вчера премиерът Гълъб Донев отрече България да имасъучастие в организацията на атаката срещу Кримския мост и подчерта, че няма и обвинение от страна на Руската федерация срещу страната ни за нещо подобно.

Вчера Министерският съвет съобщи, че безспорно е установено, че взривеният камион никога не е бил на територията на България.