От Софийската градска прокуратура се самосезираха на 10 октомври и проверяват дали камионът, взривил се на Кримския мост на територията на Русия на 08 октомври 2022 г., е минал през България. Информацията е от СГП.

Проверяват информацията по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Проверката е възложена на Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Резултатите от проверката ще бъдат докладвани в СГП и ако прокурорите преценят, ще образуват досъдебно производство. 

Българската следа във взрива на Кримския мост - за вътрешна употреба

Българската следа във взрива на Кримския мост - за вътрешна употреба

Шаламанов: Според Путин и руснаците България е най-слабото звено в колективната отбрана

Допълнително в прокуратурата е постъпило уведомително писмо от ДАНС за извършвана от Агенцията проверка по случая.

За резултатите от проверката обществеността ще бъде уведомена. 

Инцидент на Керченския мост към Крим
Обновена

Инцидент на Керченския мост към Крим

Не е ясно какво е предизвикало експлозията.

Главният прокурор Иван Гешев коментира темата в Twitter. Той отбеляза, че България е член на ЕС и НАТО и споделя демократичните и хуманни ценности. Гешев изрази надежда българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост. "Няма кауза, която да оправдае убийствата на невинни украински граждани", подчерта той.

Снимка 590572

Източник: Twitter акаунт на Иван Гешев

Припомняме, на 9 октомври, ден след като камион се взриви на Керченския мост, ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, включващ и България.

От БСП поискаха българският президент Румен Радев да отговори защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост.

От ГЕРБ направиха аналогия с българската следа в опита за убийство на папа Йоан Павел Втори и казаха, че и тогава името на страната ни е замесено безпричинно, а Бойко Борисов каза, че и пред него папа Йоан Павел е отрекъл участието на страната ни в този атентат. "Аз, ако съм на мястото на руските служби, ще ми е интересно не откъде е тръгнал камионът, а къде е бил натоварен. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото не може да мине границите, ще се самовзриви някъде", каза Борисов.

От ПП призоваха да бъде отхвърлена българската връзка за взрива на Кримския мост.