Не сме съгласни с всяването на страх и паника от страна на Кремъл и замесване на името на България със събитията, свързани с Кримския мост. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" относно обвиненията за българска следа в случая, оповестена във видеообръщение на съпредседателя на партията Кирил Петков, публикувано в страницата на ПП във "Фейсбук".

"Призоваваме българските служби и служебното правителство веднага да проверят този случай и да отхвърлят инсинуациите на Кремъл за българска връзка с това събитие", заяви Петков.

Времето е от значение, подчерта той.

След взрива на Кримския мост: Беларус и Русия сформират съвместна военна група

След взрива на Кримския мост: Беларус и Русия сформират съвместна военна група

Заради "обтягането на напрежението"

Припомняме, че в събота Кримският мост бе взривен с камион с експлозиви, като трима души загинаха. В неделя ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че камионът е минал по маршрут, включващ и България.

По-рано през днешния ден от БСП поискаха българският президент Румен Радев да отговори защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост.

От ГЕРБ направиха аналогия с българската следа в опита за убийство на папа Йоан Павел Втори и казаха, че и тогава името на страната ни е замесено безпричинно, а Бойко Борисов каза, че и пред него папа Йоан Павел е отрекъл участието на страната ни в този атентат.

"Аз, ако съм на мястото на руските служби, ще ми е интересно не откъде е тръгнал камионът, а къде е бил натоварен. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото не може да мине границите, ще се самовзриви някъде", каза Борисов.

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев обяви, че кабинетът на Гълъб Донев е изискал информация от специалните служби по темата. "Проверки се правят и от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), и от МВР. Какви ще бъдат резултатите, предстои да видим", каза той.

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано определи думите на Бастрикин като "лишени дори и от най-малка достоверност".