Северна Корея спира разговорите със САЩ, докато не станат ясни резултатите от президентските избори в САЩ през ноември, заяви руският посланик в Пхенян, цитиран от АФП.

Президентът Доналд Тръмп се срещна три пъти с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун на исторически срещи и изрази възхищение от него, въпреки че надеждата за постигане на всеобхватно споразумение е избледняла.

"Що се отнася до диалога с Вашингтон, който засега смятат за безсмислен, той изглежда е отложен поне след президентските избори в САЩ", коментира в интервю за "Интерфакс" посланик Александър Мацегора. "Те ще видят какво ще стане след това".

Мацегора заяви, че очаква диалогът между Вашингтон и Пхенян в крайна сметка да се възобнови, като добави, че Русия е недоволна от спирането на преговорите, което може да увеличи напрежението в граничния регион.

Китай предлага помощ на Северна Корея в борбата с COVID-19

Китай предлага помощ на Северна Корея в борбата с COVID-19

Си Дзинпин е загрижен за ситуацията в Северна Корея

"Ясно е, че Москва не може да бъде доволна от дълбокото замразяване на диалога между САЩ и Северна Корея, което е изпълнено с ескалация на напрежението в региона, съседен на нашата далечноизточна граница", допълва той.

Посланикът критикува и американските санкции срещу Северна Корея, които спъват доставките на ключово медицинско оборудване за Пхенян.

Руският президент Владимир Путин призова през март за облекчаване на санкциите по време на пандемията от коронавирус, като коментира пред лидерите на Г-20, че това е въпрос на "живот и смърт".

Мацегора заяви, че санкциите блокират доставката на медикаменти и медицинско оборудване за Северна Корея и Вашингтон "издирва всеки, който има някаква търговия със Северна Корея, дори и когато се доставят напълно безобидни неща".

Юга протяга ръка на Севера

Юга протяга ръка на Севера

Сеул иска повече общи проекти