Руското министерство на отбраната заяви в петък, че информацията за стотици хиляди бягащи от Идлиб сирийци в посока Турция е фалшива и призовава Анкара да позволи на жителите на Идлиб да влязат в други части на Сирия, съобщава "Ройтерс".

Министерството публикува коментарите си в изявление, казвайки, че използва дронове и други ресурси за наблюдение на ситуацията в Идлиб.

В него се казва също, че през последните седмици Турция е вкарала големи количества военно оборудване и боеприпаси в Идлиб.

Подкрепата на турските въоръжени сили за бойци, които се опитаха да пробият позициите на сирийското правителство в Идлиб, е нарушение на споразуменията между Москва и Анкара и заплашва да ескалира допълнително конфликта. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, отговаряйки на медиен въпрос за терористичното нападение върху позициите на сирийските войски в Идлиб. Отговорът е публикуван на уебсайта на руското външно министерство и цитиран от ТАСС.

"На 20 февруари Руският център за помирение на враждуващите страни в Сирия съобщи за няколко мащабни атаки с използване на голямо количество бронирани машини върху части на сирийската армия в района на зоната за деескалация на Идлиб, извършена от терористични банди", коментира тя. 

"Изразяваме сериозна загриженост от подобна подкрепа на бойци от турските въоръжени сили. Този ​​инцидент е нарушение на руско-турските споразумения за демаркация на въоръжената опозиция и терористите и създаването на демилитаризирана ивица и рискува да предизвика по-нататъшна ескалация на конфликта в тази част на националната територия на Сирия."

Турция моли САЩ за ПРО системи "Пейтриът" за възпиране на Русия в Сирия

Турция моли САЩ за ПРО системи "Пейтриът" за възпиране на Русия в Сирия

За да защитават изтребителите ѝ F-16, които да удрят Асад

Русия изглежда готова да прекрати връзките си с Турция. Искания на руския президент Путин по отношение на северозападната сирийска провинция Идлиб предполагат, че е готов да скъса връзките си с Турция, заяви в петък журналистът на вестник "Сабах" Бурханетин Дюран, цитиран от "Ахвал".

Турция е на път да загуби търпение към ходовете на Русия в Сирия, а правителството на Анкара няма друг вариант, освен да се върне към принудителната дипломация, обяснява Дюран, ръководител на свързания с турското правителств мозъчен тръст SETA.

Дюран коментира, че Турция няма място да отстъпи, тъй като 1 милион сирийци вече са избягали до турската граница, сирийците, живеещи във вече съществуваща безопасна зона, създадена в северна Сирия, също могат да се опитат да избягат към Турция, а 3,6 милиона сирийци, които сега живеят в Турция никога няма да може да се върне у дома. Подобен сценарий би изправил Турция с проблема с до 7 милиона сирийски бежанци.

Турция заплашва, че ще започне мащабна операция в Идлиб, като моли Русия да спазва условията на споразумение от 2018 г. и да гарантира изтеглянето на сирийските сили от демилитаризирана зона, създадена, за да избегнат това, което Турция определя като хуманитарна катастрофа в анклава, държан от бунтовниците, там живеят 3 милиона души.

"Русия трябва да спре да използва картата Идлиб срещу Турция, като осъзнае тези сериозни рискове. Москва изглежда използва подход, който може да прекъсне стратегическите връзки с Турция, които се засилиха през последните няколко години", допълва Дюран.

Но изглежда руснаците не разбират решителността на Турция и че следващите 8 дни ще бъдат от решаващо значение, обяснява той.

Ултиматумите на Турция и усилията й да засили военното си присъствие в Идлиб, за да помогне на сирийските бунтовнически атаки срещу сирийската армия, досега не са довели до пряка конфронтация между турски и руски войски. Но руският президент Владимир Путин трябва да действа незабавно, за да предотврати подобна възможност, коментира Дюран, ръководител на свързания с турското правителство мозъчен тръст SETA.

Макрон и Меркел звънят на пожар на Путин за Сирия

Макрон и Меркел звънят на пожар на Путин за Сирия

Ситуацията в Идлиб, Северозападна Сирия, е толкова катастрофална, че президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел напуснаха извънредната среща