Черноморският флот организира дежурство в Черно море, където се провеждат учения на НАТО, като обосновката за това е "възможни извънредни ситуации". Това обявиха от Националния център за управление на отбраната на Русия, цитирани от руските медии.

Кораби на НАТО и Грузия проведоха съвместни учения в Черно море

Кораби на НАТО и Грузия проведоха съвместни учения в Черно море

В игрите участва и България

Отбелязва се, че в понеделник в югозападната част на Черно море са започнали съвместни военноморски учения на НАТО под наслов "Морски щит 2019" (Sea Shield-2019). В ученията участват кораби и самолети на САЩ, България, Гърция, Канада, Холандия, Румъния и Турция в сътрудничество с представители на въоръжените сили на Грузия и Украйна.

"За да реагира възможно най-бързо на евентуални извънредни ситуации, силите и средствата на Черноморския флот изпълняват набор от мерки за контрол на действията на корабите на НАТО. В определените райони на Черно море е организирано дежурство на разузнавателни кораби, както и на корабни ударни групи, крайбрежни ракетни комплекси "Бастион" и "Бал", самолети на морската авиация", се уточнява в съобщението на Националния център за управление на отбраната на Русия.

24 държави участват в учение НАТО-Грузия

24 държави участват в учение НАТО-Грузия

Укрепват възможностите за самоотбрана на Грузия