В Съвместния център за обучение и оценка започва учението НАТО-Грузия 2019, в център близо до Тбилиси, Грузия. В него участват 21 съюзнически държави и три държави-партньори на НАТО, включително Грузия като страна домакин.

Заместник-министърът на отбраната на Грузия Лела Чиковани коментира, че тазгодишното учение е най-голямо по мащаб, с 24 държави и повече от 350 войници.

"Учението ще укрепи възможностите за самоотбрана на Грузия. Това не е насочено срещу нито една нация", коментира Чиковани в отговор на продължаващите обвинения от страна на Русия, която възприема партньорството НАТО-Грузия като пряка заплаха, съобщава грузинското издание "Адженда"

Съюзните нации са: Албания, Белгия, България, Чехия, Германия, Дания, Естония, Франция, Гърция, Обединеното кралство, Унгария, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Турция, САЩ, Азербайджан, Грузия, Швеция.

Международният комитет на Червения кръст, Департаментът за мироопазващи операции на Организацията на обединените нации и Световната здравна организация на ООН също ще присъстват по време на учението, като предоставят директна обратна връзка и менторство на участниците.

"Това е важно учение за Грузия и важен етап в укрепването на военно-политическото сътрудничество между НАТО и Грузия", коментира грузинското министерство на отбраната.

Това е второто учение между НАТО и Грузия, което ще се проведе в рамките на "Съществения пакет НАТО-Грузия", набор от 14 инициативи за изграждане на капацитет в областта на отбраната, договорени между Грузия и НАТО на срещата на върха в Уелс през 2014 г. и срещата на върха във Варшава през 2016 г.

Първото учение между НАТО и Грузия бе проведено през 2016 г. с участието на съюзници от НАТО и държави партньори - общо 14 държави.

Грузия подкрепя засилване присъствието на НАТО в Черно море

Грузия подкрепя засилване присъствието на НАТО в Черно море

Европа не може да гарантира безопасността си, ако не помисли за сигурността в Черно море