Русия ще откаже да участва в форума в Давос, ако условията за руските представители на бизнеса не се променят, коментира руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от "Интерфакс".

"Ако тези решения, които бяха направени във връзка с представители на руския бизнес, не се променят, тогава ще трябва да вземем решение да не участват официални представители и руски фирми с държавно участие във форума в Давос. Никой няма да отиде там", обясни Медведев.

"Решението е много странно, ако не е и повече ... Току-що говорих по този въпрос с президента на Швейцарската конфедерация и казах, че за нас е изненадващо, особено след като това е неправителствена организация. Той каза, че ще провери", допълва Медведев.

"Ако по-рано не бях сигурен относно участие във форума в Давос, след изявление на министър-председателя днес позицията е еднозначна - ако се вземе решение да не участват представители на руски компании във форума, тогава не отивам в Давос", коментира Анатолий Чубайс от "Роснано".

САЩ замразиха активите на руския олигарх Олег Дерипаска

САЩ замразиха активите на руския олигарх Олег Дерипаска

Сред тях са имения в Ню Йорк и Вашингтон

"Файненшъл таймс" съобщи, че трима руски бизнесмени - Олег Дерипаска, Виктор Векселберг и Андрей Костин са информирани, че тяхното участие във форума в Давос е "не добре дошло". По същество това означава забрана за посещение в Давос, въпреки че формално санкциите на Министерството на финансите на САЩ не налагат такива ограничения на обвиняемите в списъка.

Официални представители на Русия редовно участват във форума в Давос от 1992 г. насам. Руските делегации обикновено се ръководят от министър-председателя, първият заместник министър-председател или вицепремиерът. През 2008 г. делегацията беше оглавявана от Медведев, по това време първи заместник министър-председател, през 2009 г. премиерът Путин отиде в Давос. През 2011 г. президентът на Русия участва за първи път във форума в Давос, тогава Медведев беше президент. През 2013 г. Медведев отново ръководи руската делегация като премиер. След това президент или премиер на Русия не са посещавали Давос.

Представителите на САЩ се криели от руснаците в Давос

Представителите на САЩ се криели от руснаците в Давос

"Това е малко село, но те не искат да разговарят"