Русия може да преустанови използването на украинската газопреносна система на Украйна за доставка на гориво за Европа, дори ако "Северен поток 2" не бъде завършен навреме. Това обяви директорът на украинската държавна газова компания "Нафтогаз" Андрей Коболев, съобщават украинските медии.

По думите му за това свидетелства активното натрупване на запаси от страна на руския газов гигант "Газпром" в Европа, за да бъде покрит евентуален дефицит след прекратяването на транзита през Украйна.

Газпром самостоятелно завършва „Северен поток” 2 в случай на санкции на САЩ

Газпром самостоятелно завършва „Северен поток” 2 в случай на санкции на САЩ

Газовият гигант има финансовите средства, за да компенсира потенциално оттегляне

Той добави, че за Киев това ще доведе до загуба на 3 млрд. долара годишни приходи, което е около три процента от БВП на Украйна.

"Тоест фактически ние можем да загубим целия ръст от предходната година", отбеляза Коболев.

Действащият договор за транзит на руски газ през Украйна изтича в края на тази година. Въпросът за ново споразумение се обсъжда на тристранните срещи на Русия, Украйна и Европейската комисия, като последната се състоя в Брюксел през януари.

Украинската "Нафтогаз" с жалба в Европейската комисия срещу "Северен поток-2"

Украинската "Нафтогаз" с жалба в Европейската комисия срещу "Северен поток-2"

Украйна ще загуби милиарди от този проект

Тогава конкретни договорености, както и се очакваше, не можаха да бъдат постигнати, но ЕК направи предложение на страните. На широката публика станаха известни само неговите основни положения: договорът трябва да бъде подписан за повече от десет години, а обемите трябва да бъдат привлекателни, включително за инвеститорите, които ще бъдат избрани да модернизират украинската газопреносна система.

Руските власти от своя страна многократно са отбелязвали готовността да продължат транзита на синьо гориво при условие, че украинската газотранспортна система е конкурентоспособна, въпреки че строежът на "Турски поток" и "Северен поток 2" са очевиден опит на руснаците да заобиколят Украйна.