Изявлението на германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер за установяване на диалог с Русия "от позицията на силата" не укрепва европейската сигурност. Това обяви говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"Г-жа Анегрет Крамп-Каренбауер беше назначена за германски министър на отбраната не толкова отдавна. Подобно на предшественика си, тя демонстрира неспособността да предложи нещо значимо, което да улесни реалното подобряване на европейската сигурност", настоя той.

Крамп-Каренбауер: Заплахата от Русия е все по-очевидна

Крамп-Каренбауер: Заплахата от Русия е все по-очевидна

НАТО трябва да укрепи отбранителните си способности и да говори от позиция на силата

Конашенков припомни, че преди няколко дни германският военен министър каза по време на обръщение пред Бундестага, че диалогът с Русия по въпросите на разоръжаването трябва да бъде установен от "позицията на силата". Говорителят отбеляза, че руското военно ведомство не е побързало да отговори на това изявление, надявайки се, че германските политици сами ще коригират министърката. Това обаче не се случило, подчерта той.

"Трябва да заявим, че не за първи път изявленията на определени политици от Федерална република Германия във връзка с изграждането на отношения с Русия ни напомнят за опитите на ученик да компенсира липсата на знания, като казва нещо силно и абсурдно", подхвърли говорителят.

Конашенков посочи също, че подобна позиция, изразена от Германия през 20 век, "вече доведе до трагични последици за целия свят, самата Германия и германския народ".

По-рано Анегрет Крамп-Каренбауер заяви по време на обръщение пред Бундестага, че Германия трябва да продължи да установява диалог за разоръжаването с Русия "от позицията на сила", отбелязвайки, че "това винаги е било добра позиция на германската външна политика и трябва да остане такава в бъдеще".