Изявленията на унгарския премиер Виктор Орбан за ролята на Червената армия през Втората световна война грубо изкривяват историческата истина, именно Унгария при диктатора Миклош Хорти в онези години беше съюзник на Хитлер и се "отбеляза" с масови престъпления в окупираните територии. Това изтъкна говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руските медии. 

По думите на Захарова по-рано, по време на реч на площад "Сабадшаг" в Будапеща, Орбан е нарекъл разположения там паметник, издигнат в памет на 80 хиляди войници от Червената армия, загинали по време на "освобождението" на унгарската столица, "паметник на съветската окупация".

"Подобни изявления грубо изкривяват историческата истина и събитията от Втората световна война, резултатите от която са потвърдени от съответните решения на Нюрнбергския трибунал. Бихме искали да напомним, че хортистка Унгария, близък съюзник на Хитлер, взе активно участие в разделянето на Чехословакия и хитлеровската агресия срещу Югославия, на 27 юни 1941 инициативно се присъедини към нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз и се "отбеляза" в окупираните територии с масови престъпления срещу цивилни, както и съветски военнопленници", се подчертава в коментара Захарова.

Тя отбеляза, че Червената армия, като е избавила народите на Европа от "кафявата чума", им била донесла мир и свобода.

"Понастоящем в някои държави се наблюдава стремеж да се изопачи този факт и да се заглуши ключовата роля на страната ни в Победата над фашизма, да се размие историческата отговорност на отделните столици за престъпленията през военния период, да се "избелят" режимите на нацистките поддръжници. Ние ще продължим решително да се противопоставяме на подобни фалшификации", настоя още говорителката на руското външно ведомство.