Русия настоя, че Израел трябва да престане да извършва, както ги нарече, произволни въздушни удари в Сирия, след като израелските военновъздушни сили удариха позиции на Иран там, съобщава "Ройтерс".

Израел, който разглежда Иран като най-голямата заплаха за себе си, многократно е атакувал ирански позиции в Сирия, както и такива на негови присъдружни милиции, включително ливанската радикална групировка "Хизбула".

Израел удря позиции на Иран в Сирия

Израел удря позиции на Иран в Сирия

Предупредил сирийците да не се месят

"Практиката на произволни удари на територията на суверенна държава, в този случай говорим за Сирия, трябва да бъде прекратена", подчерта говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, отговаряйки на въпрос на руската държавна агенция ТАСС за неотдавнашните израелски въздушни удари в Сирия.

Тя допълни, че тези удари са добавили към напрежението в региона, което според нея не е в дългосрочните интереси на която и да е страна там, включително и на Израел.

Иран срещу Израел - другата война в Сирия

Иран срещу Израел - другата война в Сирия

Ако войната между Башар Асад и неговите опоненти в Сирия е на път да приключи, след осем години на опустошителен конфликт, то в Леванта набира скорост още една война

"Никога не бива да позволяваме Сирия, която страда в продължение на години от въоръжен конфликт, да се превърне в арена, където се уреждат геополитически въпроси", настоя Захарова.

През нощта на неделя срещу понеделник израелските военни удариха сирийски и ирански позиции, включително обекти на Иранската революционна гвардия, в отговор на ракета земя-земя, изстреляна към северната част на Израел ден по-рано. Сателитни изображения показват, че са нанесени щети на няколко структури на територията на международното летище в Дамаск.

Израел избил 12 ирански войници от общо 21 души при атаката в Сирия

Израел избил 12 ирански войници от общо 21 души при атаката в Сирия

Има убити и сирийски войници

Двадесет и един души загинаха при удара, като 12 от тях са членове на Иранската революционна гвардия.

По-рано днес посланикът на Сирия в ООН призова Съвета за сигурност да вземе мерки срещу действията на Израел.

Сирия заплаши Израел с бомбардировки

Сирия заплаши Израел с бомбардировки

Като отговор на израелските удари