Двадесет и един души са били убити при масираните удари на Израел в Сирия вчера сутринта, съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, като добавиха, че най-малко 12 от тях са членове на Революционната гвардия на Иран.

Според информацията на центъра, чието седалище е в Лондон, шестима от убитите при нападението са били сирийски войници и членове на милиции, а останалите са били "чужденци".

Израел удря позиции на Иран в Сирия

Израел удря позиции на Иран в Сирия

Предупредил сирийците да не се месят

Израелската армия уточни, че е ударила сирийски и ирански позиции в Сирия, включително обекти на иранската революционна гвардия, в отговор на ракета земя-земя, изстреляна към северната част на Израел ден по-рано. Според израелските въоръжени сили мишените са включвали складове за съхранение на боеприпаси, разузнавателен обект и военно-тренировъчен лагер, както и редица сирийски противовъздушни батареи.

Руските военни и сирийските военновъздушни сили не задействаха своите по-модерни противовъздушни системи С-300, нито още по-модерната С-400, с които работят само руски военнослужещи.

Иран няма търпение да унищожи Израел

Иран няма търпение да унищожи Израел

Бил нетърпелив да се сражава с еврейската държава

Израел заяви, че ударът е бил в отговор на ракетната атака, която според него е била разпоредена от Иран и извършена от ирански сили в Сирия. Ракетата към Израел е била прихваната от израелската противовъздушна система "Железен купол".

Междувременно израелските власти смятат, че Иран ще отговори по-агресивно на последните израелски удари, след като гражданската война наближава своя край и страната е разпределена на области на контрол.

Оценката е, че макар икономическото положение на Иран и участието му във войната в Йемен да го накараха да ограничи присъствието си в Сирия, той не се е отказал от желанието си да укрепи контрола си там.

Който заплашва Израел, ще носи "пълна отговорност", предупреди Нетаняху

Който заплашва Израел, ще носи "пълна отговорност", предупреди Нетаняху

Напрежението между Иран и Израел пак е много високо