В петък Русия обяви екологичната организация "Грийнпийс" за "нежелана организация", като на практика й забрани да работи в страната, предава Ройтерс.

В изявление главният прокурор каза, че "Грийнпийс" се е опитала да се "намеси във вътрешните работи на държавата" и е "ангажирана с антируска пропаганда", като е призовавала за санкции срещу Москва.

Родена от антиядреното протестно движение от края на 60-те години на миналия век, "Грийнпийс" е една от най-големите и разпознаваеми екологични организации в света, работеща в над 50 страни, включително Русия.

Етикетът "нежелана" е приложен към десетки чуждестранни групи в Русия, откакто тя започна да използва класификацията през 2015 г., и ефективно забранява на практика тези отганизации.

Русия започна наказателно производство срещу активисти на "Грийнпийс" през 2013 г., когато те се опитаха да се изкачат на офшорна петролна платформа в Северния ледовит океан, принадлежаща на държавния енергиен гигант "Газпром", в знак на протест срещу производството на петрол в Арктика.

При този инцидент руските служби за сигурност се качиха на регистрирания в Нидерландия кораб на групата Arctic Sunrise и отведоха нейния 30-членен екипаж в ареста, където бяха разследвани за пиратство.

Освободиха и последния от групата на "Грийнпийс"

Освободиха и последния от групата на "Грийнпийс"

Австралиецът който можеше да остане до февруари