Като „напълно закономерно" определи специалният представител на руския президент за Африка Михаил Маргелов въвеждането на остри санкции на Съвета за сигурност на ООН по отношение на сирийското правителство, съобщава Газета Ру.

Причината и Русия да изостри тона си към своя арабски съюзник е жестокото кърваво подавяне на въстанието в град Хама през почивните дни.

Спешното заседание на Съвета за сигурност беше свикано по настояване на Германия заради все по-увеличаващото се насилие в Сирия. Маргелов е посочил, че търпението на Съвета за сигурност е на предела. По думите му едва ли ще се стигне до скорошно военно вмешателство като в Либия, но по-жестоки санкции мога да последват съвсем естествено след огромния брой жертви от двата дни.

„Недопустимите по всяко време танкови атаки срещу сънародници, съплеменници и единоверци изглеждат още по-ужасяващо през свещения месец Рамадан и нарушават основните стълбове на исляма", изтъква Маргелов.

Обръщайки внимание на пъстрия състав на опозицията, която включва и радикални политически сили, той акцентира на това, че исканията на протестиращите от началото на вълненията се свеждат до провеждане на демократически преобразования. „Но едноличното ръководство на Сирия предпочете вместо да извърши отдавна назрелите реформи, да води война със собственото си население", изтъква руският дипломат.

„С кървавата си разправа президентът Башар Асад предизвика оправдано ожесточение срещу режима и себе си както вътре в страната, така и извън нея. А получаващите кърваво клеймо режими са обречени в историческа перспектива", посочва той.

Това е най-острата оценка, която Русия е давала на действията на сирийския режим в лицето на президента Башар Асад и неговото обкръжение. Президентът Медведев и премиерът Путин също изразяват сериозно безпокойство от многобройните жертви в Сирия.

Тона срещу Сирия изостри и Турция, която поддържа от няколко години насам много добри отношения със своя югоизточен съсед.