Няма нужда от нова вълна на мобилизация в Русия и няма да има такава в близко бъдеще след изтеглянето на частната военна компания "Вагнер" от зоната на специалната военна операция в Украйна. Това подчерта председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС.

"Няма нужда от нова вълна на мобилизация. Руският президент Владимир Путин беше ясен и точен, като заяви, че няма да има нова мобилизация. Планирано е набиране на военнослужещи на договорна основа, формиране на военни части и отряди, включително запаса, и тече подготовката им", обясни той.

В средата на юни руският лидер заяви на среща с военни кореспонденти в Москва, че няма нужда от допълнителна мобилизационна кампания в страната. Той подчерта, че от началото на годината над 150 000 души са подписали договори с руската армия.

Лавров за бунта на "Вагнер": Русия винаги излиза по-силна

Лавров за бунта на "Вагнер": Русия винаги излиза по-силна

Той отхвърли твърденията, че фасадата на руската мощ се е пропукала

Относно изтеглянето на бойците на "Вагнер" от зоната на специалната военна операция, Картаполов увери, че няма заплаха за националния боен потенциал, тъй като руските въоръжени сили разполагат с достатъчно средства, с които да ги заменят.

По време на опита за въоръжен бунт не е имало бойци на "Вагнер" на фронтовата линия, тъй като всички те са били разположени в лагерите си", поясни той и допълни, че отпорът на украинското контранастъпление на практика е бил проведен без тяхно участие.

"Що се отнася до замяната им (на ЧВК "Вагнер" - б.р.) в запаса, имаме с какво и с кого да ги заменим", продължи Картаполов.

Високопоставеният депутат добави, че към днешна дата "няма никаква заплаха от спад на бойния потенциал както в средносрочен, така и в дългосрочен план".

Русия прекрати участието на "Вагнер" във войната в Украйна

Русия прекрати участието на "Вагнер" във войната в Украйна

Пригожин е уведомен за решението след отказа му да подпише договор с МО

Наемниците от руската ЧВК "Вагнер", предвождани от лидера си Евгений Пригожин, настъпиха към Москва, за да премахнат "корумпираното и некомпетентно военно ръководство на Русия". Не след дълго обаче внезапно те се върнаха обратно към контролирана от Русия територия в Източна Украйна след споразумение с Кремъл, сключено в събота с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Беше договорено предоставянето на имунитет на бунтовниците в замяна на връщането им в лагерите, а лидерът на наемниците отиде в съседен Беларус.

Впоследствие Русия обяви, че прекратява участието на "Вагнер" във войната в Украйна.

ISW: Москва опитва да задържи бойци от "Вагнер" за Украйна

ISW: Москва опитва да задържи бойци от "Вагнер" за Украйна

Това коментира в дневния си анализ Институтът за изследване на войната