Русия няма интерес от удължаване на черноморската сделка за зърно, предаде РИА Новости, цитирайки министъра на земеделието на Русия Дмитрий Патрушев.

Той добави, че до голяма степен това е политическо решение, но Русия ще продължи да изнася зърното си, тъй като има своите купувачи.

"Обемите ни за износ на зърно, като се има предвид прекратяването на сделката за зърно, в никакъв случай не са намалели, дори леко са се увеличили", Това каза Патрушев, цитиран от РИА.

Русия твърди, че се е отказала от сделката, защото споразумението не е доставяло зърно на най-бедните страни и защото Москва все още е изправена пред бариери на собствения си износ на зърно и торове.

След решението на Москва да се оттегли от зърнената сделка, руското министерство на отбраната обяви, че всички кораби, които плават в Черно море до украинските пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари

Министерството на отбраната на Украйна на свой ред заяви, че също така ще разгледа всички кораби, пътуващи в Черно море до руски пристанища и пристанища в окупираните от Русия украински територии, превозващи военни товари "с всички свързани рискове"

По-късно Украйна обяви временен хуманитарен коридор в Черно море без гаранциите на Русия. Според данни на Киев, 151 кораба са използвали украинския зърнен коридор.

Цените на основни зърнени стоки отново поеха надолу

Цените на основни зърнени стоки отново поеха надолу

Тази седмица на ССБ се отчита активна търговия с енергоносители и химически продукти