Кремъл заяви в сряда, че не е загрижен от това, че Китай увеличава възможностите на своя ядрен арсенал, подчертавайки "напредналото стратегическо партньорство" на Москва с Пекин и суверенното право на Китай да гарантира собствената си сигурност.

Китай разкри първите си ядрени подводници с управляеми ракети, показва последния доклад на Пентагона за китайската армия. Те дават на Пекин възможности за нападение по суша и море, които някога бяха единствената област на американски и руски кораби.

Русия изгради още по-тесни търговски, политически връзки и връзки в областта на сигурността с Китай, част от това, което те наричат ​​партньорство "без ограничения", след решението на Москва да изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари 2022 г., което предизвика широкообхватни западни санкции.

Пентагонът: Китай е пуснал първите си ядрени подводници с управляеми ракети

Пентагонът: Китай е пуснал първите си ядрени подводници с управляеми ракети

Това би дало на китайският флот "способността да провежда прецизни удари на далечни разстояния срещу наземни цели

Докладът на Пентагона , публикуван на 20 октомври, бележи първото очевидно потвърждение, че модифицираните подводници, наблюдавани в китайските корабостроителници през последните 18 месеца, са подводници тип 093B с управляеми ракети.

Русия коригира собственото си законодателство по ядрени въпроси този месец, като парламентът в сряда завърши приемането на закон, който оттегля ратификацията на Москва на глобалния договор, забраняващ тестовете на ядрени оръжия.

Русия казва, че няма да възобнови ядрените опити, освен ако Вашингтон не го направи, но експертите по контрол на въоръженията са загрижени, че може да се приближава към тест, който Западът би възприел като заплашителна ескалация в контекста на войната в Украйна.

Руският парламент одобри оттеглянето на Москва от Договора за забрана на ядрените опити

Руският парламент одобри оттеглянето на Москва от Договора за забрана на ядрените опити

Остава само руският президент да подпише закона