Руският парламент приключи приемането на закон в сряда, който оттегля ратификацията от Москва на глобалния договор за забрана на ядрените опити, предава Ройтерс.

Горната камара, Съветът на федерацията, одобри закона със 156 гласа срещу нула против, след като долната камара, Думата, също го прие единодушно. Сега той отива при президента Владимир Путин за подпис.

Путин призова законодателите по-рано този месец да направят промяната, за да "отразят" позицията на Съединените щати, които подписаха, но никога не ратифицираха Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО).

Русия казва, че няма да възобнови ядрените опити, освен ако Вашингтон не го направи, но експертите по контрол на въоръженията са загрижени, че може Москва да се приближава към тест, който Западът би възприел като заплашителна ескалация в контекста на войната в Украйна.

Украйна обвини Русия в засилване на "ядреното изнудване".

Въпреки че никога не е влизал официално в сила, ДВЗЯО превърна ядрените опити в табу - нито една страна освен Северна Корея не е извършвала опит, включващ ядрена експлозия през този век.

Експертите по контрола на оръжията казват, че ядрен опит от Русия или Съединените щати може да предизвика нова надпревара във въоръжаването в момент на остро международно напрежение, с бушуващи войни в Украйна и Близкия изток. Те казват, че ако една страна тества, другата вероятно ще направи същото и други като Китай, Индия и Пакистан могат да ги последват.

Си Ен Ен публикува сателитни изображения миналия месец, показващи, че Русия, Съединените щати и Китай са построили нови съоръжения на своите ядрени тестови площадки през последните години.

Министерството на енергетиката на САЩ заяви миналата седмица, че е извършило химическа експлозия на своя ядрен полигон в Невада, "за да подобри способността на Съединените щати да откриват ядрени експлозии с ниска мощност по света".

Говорейки пред руски депутати преди гласуването в сряда, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза, че взривът в Невада е "несъмнено политически сигнал".

"Както каза нашият президент, трябва да сме нащрек и ако Съединените щати се придвижат към началото на ядрени опити, ние ще трябва да отговорим по същия начин", каза той.

Северна Корея вписа в конституцията си, че е ядрена сила

Северна Корея вписа в конституцията си, че е ядрена сила

Ким Чен Ун плаши с червеното копче