Русия обяви оттеглянето на ратификацията си от Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО) поради "безотговорното отношение на Съединените щати към глобалната сигурност", според изявление на председателя на долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин. Този ход идва след предложение от руския президент Владимир Путин по-рано този месец, предава Ройтерс.

Руският парламент направи първата стъпка към отмяна на ратификацията на Договора. Долната камара на парламента, Думата, гласува с 412 срещу нула и без въздържали се, за да одобри оттеглянето на ратификацията на първо от трите четения.

ДВЗЯО, подписан през 1996 г., има за цел да забрани всички видове ядрени опити във всички среди, като по този начин се прекратяват ядрените опити на глобално ниво. Въпреки че Русия ратифицира договора през 2000 г., Съединените щати не са го направили, което според Володин е доказателство за "безотговорното им отношение към проблемите на глобалната сигурност".

"В интерес на гарантирането на сигурността на нашата страна, ние оттегляме ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити", заяви Володин, подчертавайки решимостта на Русия да защити своите граждани и поддържа глобален стратегически паритет.

Русия се разбърза с отмяната на мораториума върху ядрените опити

Русия се разбърза с отмяната на мораториума върху ядрените опити

Парламентът ще обсъди въпроса ня следващото си заседание

Въпреки оттеглянето на ратификацията, Русия ще остане страна, подписала договора, и ще продължи сътрудничеството си с организацията, отговорна за неговото прилагане, както и с глобалната система за наблюдение, която предупреждава за ядрени опити по целия свят.

Този ход на Русия идва в момент на повишено международно напрежение, особено на фона на войната в Украйна и амбициите на Китай, който активно разширява своя ядрен арсенал. Специалисти и активисти изразяват загриженост, че възобновяването на ядрените опити от страна на Русия, Съединените щати или Китай може да предизвика нова ядрена надпревара, припомняйки опасностите, които човечеството е изпитвало по време на Студената война.

Напускането на договора не означава, че Русия планира ядрен опит

Напускането на договора не означава, че Русия планира ядрен опит

Русия ще се придържа към мораториума за тестване, обявен през 1992 г