На проведената във вторник и сряда девета сесия на 14-то върховно Народно събрание КНДР вписа в конституцията политиката за развитие на ядрените сили, съобщи ЦТАК.

"На сесията в пълна подкрепа и одобрение от участниците беше приет Законът за ВНС на КНДР "за внасяне на изменения и допълнения в редица съдържания на Социалистическата Конституция на КНДР", се казва в съобщението.

Както пише агенцията, участниците в сесията разгледаха и приеха " проект за изменения и допълнения към Конституцията, за да се фиксира в основния закон на републиката (...) статутът на ядрените въоръжени сили в отбраната на държавата и принципите на държавната дейност в изграждането на ядрените въоръжени сили".

ЦТАК цитира думите на докладчика, че Северна Корея "развива ядрено оръжие, за да гарантира правата на страната на съществуване и развитие, да сдържа войната и да защити мира и стабилността в региона и на планетата".

"Мисията на въоръжените сили на републиката е да защитават суверенитета и териториалната цялост на държавата, правата и интересите на народа, да защитават социалистическия строй и завоеванията на революцията, да гарантират мира и просперитета на Родината с мощна военна сила", отбеляза докладчикът.

На заседанието като наблюдател е присъствал севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Той също изнесе реч.

"Политиката за увеличаване на ядрените сили на КНДР стана постоянна като основен закон на държавата. Това е историческо събитие, което предостави мощен политически лост за значително укрепване на отбранителната способност на страната", цитира ЦТАК Ким Чен Ун.

Севернокорейският лидер заяви, че със своите действия САЩ "безпрецедентно и максимално засилват заплахата от ядрена война".

Северна Корея обяви, че междусъседското ѝ сътрудничество с Русия е естествено

Северна Корея обяви, че междусъседското ѝ сътрудничество с Русия е естествено

Пхенян осъди Южна Корея за "злонамерено" клеветничество за приятелското сътрудничество с Русия

"Нещо повече, те активизираха създаването на тристранен военен съюз с Япония и "Република Корея", в резултат на което "азиатската версия на НАТО" - източникът на война и агресия, най - накрая разкрива своя отвратителен вид", каза той.

Според него това е реална, а не въображаема заплаха за Пхенян.

В тази връзка Ким Чен Ун призова за укрепване на солидарността с "антиимпериалистическите независими страни", които "се противопоставят на хегемонистичната стратегия на САЩ и Запада".