Руско-американското споразумение за размяна на бизнесмена Виктор Бут с баскетболистката Бритни Гринър не е стъпка към прекратяване на кризата между двете страни. Това подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Тези преговори бяха изключително по темата на размяната, вероятно е погрешно да се правят някакви хипотетични заключения, че това може да е стъпка към изход от кризата, която понастоящем съществува в двустранните ни отношения. Не, нашите отношения са все още в доста тъжно състояние", отбеляза той.

Песков пожела на Бут бързо възстановяване.

Русия и САЩ размениха търговец на оръжие и баскетболистка

Русия и САЩ размениха търговец на оръжие и баскетболистка

Бившият морски пехотинец Пол Уилън за сега остава в руски арест

Говорителят на Кремъл отказа да разкрие подробности около размяната на затворниците. Той обясни, че в процеса са участвали разузнавателните служби на двете страни.

"Основният резултат е, че руският гражданин, който всъщност прекара 14 години в американски плен и напълно незаконно задържане, се върна у дома", подчерта той.

Вчера беше съобщено, че Бут е бил разменен за Гринер, осъдена в Русия за контрабанда на хашишово масло. Бизнесменът се прибра в Русия рано тази сутрин.

Виктор Бут беше арестуван в столицата на Тайланд Банкок през 2008 г. след операция от американски федерални агенти. Той беше обвинен в заговор за доставка на оръжие на група, считана от Съединените щати за терористична организация. През 2010 г. Бут беше екстрадиран в САЩ, а през април 2012 г. той беше осъден на 25 години затвор и глоба в размер на 15 милиона долара.

В Русия: Аплодисменти за размяната на Виктор Бут

В Русия: Аплодисменти за размяната на Виктор Бут

Руски националисти приветстват завръщането на Търговеца на смърт