Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че отговорът на САЩ на предложенията за сигурността на Москва не съдържа "позитивна реакция" относно основният въпрос - неразширяването на НАТО на изток и неразгръщането от страна на Алианса на оръжия, които могат да са заплаха за Русия, съобщава RT.

Вчера посланикът на САЩ в Русия представи в писмен вид на русково външно министерство отговорът на Вашингтон по отношение на предложенията за гаранции за сигурност, формулирани от Москва.

Както държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, така и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обявиха позицията на Запада относно изискванията на Русия.

Столтенберг отговори на Русия: Има готовност за диалог, но НАТО има искания, както Русия

Столтенберг отговори на Русия: Има готовност за диалог, но НАТО има искания, както Русия

Русия да деескалира ситуацията и да изтегли военните си сили от Грузия, Молдова и Украйна

Двамата заявиха, че ще продължат да подкрепят принципа за отворените врати на Алианса, без да правят изключения за съседни на Русия държави.

Столтенберг подчерта, че НАТО ще продължи да работи в тясно сътрудничество с Украйна, както и с всички съюзници на военни съюз, включително Финландия, Швеция, Грузия и ЕС. Освен това той настоя Русия да изтегли силите си от Украйна, Грузия и Молдова.

Шефът на НАТО увери и че Алиансът е готов да работи заедно с Русия по въпроса за контрола на оръжията.

По отношение на Украйна Блинкън и Столтенберг посочиха, че отговорът на Запада е бил координиран с Киев и заявиха подкрепата си за украинската власт. Блинкън отбеляза, че Вашингтон ще продължи да снабдява страната с оръжие, за да я укрепи срещу "руската агресия".

Отговорът на ЕС и НАТО предполага отхвърляне на няколко ключови точки от двете предложения на Русия, направени през декември по време на обтягането на напрежението около Украйна.

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Докато Русия чака отговор, Лавров обясни, че няма да чакат вечно