Като големи фантазии определи руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко направените в Европейския съюз (ЕС) изявления за необходимостта Армения да се присъедини към НАТО.

"Това са големи фантазии", каза той пред ТАСС. "Армения е член на Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) и ние продължаваме да се придържаме към реалността."

Той бе помолен да коментира изявленията на Гюнтер Фелингер, председател на Комитета за европейско развитие на НАТО, че Армения трябва да се присъедини към Северноатлантическия алианс.

Според него Москва и Ереван остават съюзници и ще засилят военното сътрудничество.

"Ще продължим да укрепваме нашето военно и политическо сътрудничество. Това е наш съюзник, а в областта на сигурността разчитаме един на друг. И съм убеден, че тази константа ще бъде определяща в двустранните ни отношения за години и години напред, " каза зам.-министърът.

Москва чака отговори от Ереван какво прави с Римския статут и МНС

Москва чака отговори от Ереван какво прави с Римския статут и МНС

Русия ще изгради действия въз основа на отговора на арменската страна

Припомняме, че в последно време отношенията между държавите са обтегнати около конфикта на Армения с Азербайджан за Нагорни Карабах и ролята, която Русия изпълнява. 

Арменският премиер Никол Пашинян в интервю за италианския вестник La Repubblica заяви, че Русия се отдръпва от Южен Кавказ и руските миротворци не контролират Лачинския коридор, защото: "Русия или не иска, или не може да го направи".

Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, Руската федерация счита за необходима "редовна, ритмична работа по демаркация на арменско-азербайджанската граница с руска консултативна помощ, с едновременното организиране на комплекс от мерки за укрепване на доверието". "Ние също сме за разполагане на мисия на ОДКБ в граничната зона. Тук топката е в полето на Ереван", заяви Захарова.

Според Захарова последните инциденти със смъртта на арменски военнослужещи на арменско-азербайджанската граница на 1 септември за пореден път доказва не неефективността на руската миротворческа мисия там, а слабостта на мисията на ЕС в Армения.

Пашинян недоволен от руското оттегляне от Южен Кавказ

Пашинян недоволен от руското оттегляне от Южен Кавказ

Според него, Москва показва желание да се оттегли от задълженията си