Политиката на настоящите власти в Япония прави невъзможно възобновяването на преговорите за мирен договор. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, цитиран от ТАСС.

"Политиката на сегашното правителство на Япония прави невъзможно възобновяването не само на преговорите за мирен договор, но и на много други проекти и споразумения, които имахме предвид, така да се каже. Така че ще изчакаме, докато ситуацията се промени, и тогава ще мислим какво да правим, уточни той.

Коментирайки плановете на японския премиер Фумио Кишида да насърчи антируските санкции в рамките на председателството на Япония в Г-7, Руденко описа ролята, която Токио избра като "достойна за дълбоко съжаление". За съжаление много неща, които се опитахме да изградим с тази страна от гледна точка на икономическите, хуманитарните и други връзки, бяха разрушени през последните години, допълни Руденко.

Русия продължава да счита спорните Курилските острови за свои територии

Русия продължава да счита спорните Курилските острови за свои територии

Така отговори Захарова на протестите на Япония срещу провежданите учения

По думите му Япония е застанала на страната на политиката на САЩ за изолиране на Русия. Изглежда, че Япония поставя каруцата пред коня, каза още той.

Русия и Япония водят преговори за мирен договор след Втората световна война от средата на 20 век. Основният препъни камък е въпросът за собствеността върху южните Курилски острови. След края на Втората световна война всички Курилски острови бяха включени в Съветския съюз. Япония обаче оспори собствеността върху островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и редица незабранени острови от Малкия Курилски хребет, наречени острови Хабомай в Япония.

През 1956 г. Съветският съюз и Япония подписват съвместна декларация за прекратяване на положението на война. Двете страни възобновиха дипломатическите и други отношения, но до днес не е подписан мирен договор.

Русия постави ПВО системи на Курилските острови

Русия постави ПВО системи на Курилските острови

Спорът между Русия и Япония за островите датира от края на Втората световна война