Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече опита на Токио за протест срещу руските военни учения близо до Курилските острови "неуместен", съобщи ТАСС.

Русия обвини Япония в засилен реваншизъм за Курилските острови

Русия обвини Япония в засилен реваншизъм за Курилските острови

Напрежението в региона не стихва

Като оставим настрана самия опит за поредния неуместен "протест" във връзка с нашата дейност на собствена земя, с особено недоумение чухме, че Япония "иска изключване" на Южните Курили от зоната на руски военни учения", каза Захарова в коментар, разпространени от руското външно министерство в петък.

Захарова добави, че южните Курилски острови са "неразделна част от територията на Руската федерация" и тяхната руска идентичност е извън съмнение.

Япония призова Русия да не провежда военни учения на Курилските острови

Япония призова Русия да не провежда военни учения на Курилските острови

Япония настоява Северните територии да бъдат изключени от зоните за ученията

По-рано японското правителство поиска от Руската федерация да откаже провеждането на учения в района на южните Курилски острови в рамките на командно-щабните учения "Восток".

Токио заяви, че подобни действия на Русия противоречат на позицията на Япония.

Припомняме, че Русия проведе военни учения на спорните острови през месец март, след като Япония наложи санкции на страната, заради инвазията в Украйна.

Япония предявява претенции към държаните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии, териториален спор, датиращ от края на Втората световна война, когато съветските войски ги превзеха от Япония.