Япония засилва реваншистките си планове за Курилските острови. Това заяви секретарят на Съвет за сигурност на Русия Николай Патрушев, цитиран от ТАСС.

Граничната обстановка на територията на Далекоизточния окръг се формира в условията на увеличаване на военното присъствие на САЩ и техните съюзници в Арктика и Азиатско-тихоокеанския регион и активизиране на реваншистките стремежи на Япония по отношение на Курилските острови чрез създаване на нови военни блокове, посочи той на съвещание по въпросите на националната сигурност в Далекоизточния федерален окръг в Хабаровск.

От средата на миналия век Москва и Токио периодично преговарят за мирно споразумение след Втората световна война. Основната пречка за сключването му е въпросът за собствеността върху южната част на Курилския хребет.

Япония вече ще нарича южните Курилски осторови "японска територия под окупация"

Япония вече ще нарича южните Курилски осторови "японска територия под окупация"

Това е записано в документ

Става дума за четири острова от Курилския архипелаг — Итуруп, Шикотан, Кунашир и Хабомаи. Въпреки че през 1945 г. целият архипелаг е анексиран от бившия Съветски съюз, японската страна оспорва собствеността на въпросните четири острова и на групата от сега необитаеми острови, които в Япония се наричат ​​Хабомаи.

През 1956 г. Москва и Токио подписват декларация за приключване на военните действия, но и досега мирен договор не е сключен.

До 2003 г. японската дипломация официално наричаше островите "незаконно окупирани", а до 2012 г. — "изконни земи". От 2012 г. правителството избягваше тези формулировки, надявайки се на компромис с Русия.

От своя страна руското външно министерство многократно е подчертавало, че руският суверенитет над островите не подлежи на съмнение.

Япония отрече да е предлагала на Русия общо управление на спорните Курилски острови

Япония отрече да е предлагала на Русия общо управление на спорните Курилски острови

Заради спора не могат да подпишат мирен договор за прекратяване на Втората световна война