Русия изрази съжаление от наложените от Великобритания санкции във връзка със "Закона Магнитски" и ще отговори по подходящ начин. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Можем само и единствено да съжаляваме за такива недружелюбни стъпки. Разбира се, тук се прилага принципът на реципрочност и ще бъде предприет някакъв отговор в степента, която удовлетворява интересите на Русия", каза Песков пред журналисти.

Лондон удари шефа на следствието на Русия и още 24 руснаци по закона "Магнитски"

Лондон удари шефа на следствието на Русия и още 24 руснаци по закона "Магнитски"

Също и заместник главен прокурор и заместник-министър на вътрешните работи

Вчера Обединеното кралство публикува списъка си с хора, обект на санкции, като в него са включени шефът на руското следствие Александър Бастрикин, заместник главен прокурор, заместник министър на вътрешните работи и други високопоставени служители на руските правоохранителни органи.

Новите санкции на Великобритания се основават на законодателство от 2018 г., известно като "поправката Магнитски", която дава възможност на британското правителство да налага санкции на физически лица за груби нарушения на правата на човека.

Сергей Магнитски беше финансов ревизор, който почина в московски арест през 2009 г., докато беше задържан по подозрение за участие в схема за данъчни измами. Според официалната руска версия причината за неговата смърт е сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това. През август 2019 Европейският съд за правата на човека постанови, че по време на задържането си Магнитски не е получил необходимата медицинска помощ. Овен това обстоятелствата около неговата смърт не са били съвестно проучени.

През 2013 г. САЩ приеха така наречения "Закон Магнитски", насочен срещу руски официални лица, обвинени в участие в смъртта на Магнитски. На тях им беше забранено да посещават САЩ или да използват банковата система на страната.