Великобритания обяви налагането на персонални санкции срещу 25 руснаци, които Лондон смята за замесени в нарушаването на правата на човека. Това се казва в официален документ, разпространен на сайта на британското правителство.

Сред санкционираните са началникът на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, заместник главният прокурор на Руската федерация Виктор Грин, заместник-министърът на вътрешните работи Алексей Аничин.

Великобритания въвежда санкции срещу Русия

Великобритания въвежда санкции срещу Русия

Причината е нарушаване правата на човека

На упоменатите в списъка лица е забранено да влизат във Великобритания, техните активи в страната, ако има такива, ще бъдат замразени, забранено им е да извършват бизнес както в страната, така и чрез посредничеството на граждани на Обединеното кралство.

Санкциите влизат в сила след публикуването на документа. Те са наложени като част от влизането в сила на "поправката Магнитски" към закона за санкциите и борбата с прането на пари, която беше приета от Камарата на общините (долната камара на британския парламент) още през май 2018 г. и трябваше да влезе в сила след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

"Включването на тези лица и организации в списъка е само първата вълна от мерки, въведени в рамките на новия режим на санкции. Новите санкции ще бъдат обявени през следващите месеци", се казва в изявление на британското външно министерство.

Изказвайки се в Камарата на общините британският външен министър Доминик Рааб не изключи, че в бъдеще санкциите ще се прилагат за чуждестранни граждани, които според Лондон са замесени в корупция.

"Ще продължим да се опитваме да разширим този режим на санкции и вече обмисляме възможността корупцията да бъде добавена към нашия арсенал от средства", предупреди британският първи дипломат.

Съдът в Страсбург постанови: Русия постави живота на Магнитски в опасност

Съдът в Страсбург постанови: Русия постави живота на Магнитски в опасност

Русия трябва да изплати на вдовицата и майката на Магнитски 34 000 евро обезщетение

Освен това в представения списък със санкции попадат 20 граждани на Саудитска Арабия, които Лондон смята за виновни за убийството през 2018 г. на саудитския журналисти дисидент Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, двама военачалници на Мианмар, които според британската страна са замесени в "систематични престъпления" срещу представители на етническата група рохинджа в Мианмар и две севернокорейски ведомства - Министерството на обществената сигурност и Министерството на държавната сигурност на КНДР. Лондон обвинява севернокорейските ведомства в изтезания, използване на робски труд и убийства. Общо в документа са изброени 49 души и организации.

По-късно днес Рааб ще приеме във Форин офис вдовицата на Сергей Магнитски Наталия, неговия син Никита, както и основателя на британския инвестиционен фонд Hermitage Capital Уилям Броудър, който е задочно осъден в Русия.

Както Рааб посочи по-рано, "поправката Магнитски" съответства на приетия в САЩ едноименен закон. "Законът Магнитски" беше приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Барак Обама през декември 2012 г. Документът предвижда налагане на санкции срещу редица руски длъжностни лица. Сред тях служители на правоприлагащите органи, участвали, според Вашингтон, в смъртта на Магнитски. Международният финансист, основател на фонда Hermitage Capital Уилям Броудър се смята за основен инициатор на приемането на този закон. Впоследствие "закони Магнитски" бяха приети и в Канада, Латвия, Литва и Естония, а съответните законопроекти се разглеждат в още няколко страни.

Русия възприе "закона Магнитски" като намеса във вътрешните ѝ дела. Руското външно министерство нарече документа недружелюбен и провокативен.

 САЩ разшириха санкциите срещу руснаци по „закона Магнитски“

САЩ разшириха санкциите срещу руснаци по „закона Магнитски“

Срещу спецотряда "Терек" и петима руски граждани...

Сергей Магнитски е роден през 1972 година в Одеса. Първоначално той работи като финансов ревизор в Москва. Сред клиентите му била и фирмата Hermitage Capital на американския предприемач с британски паспорт Уилям Броудър, който от края на 1990-те години е сред най-големите инвеститори в тогавашна Русия. Впоследствие обаче Броудър изпада в немилост и получава забрана за влизане в страната. Самият той се определя като "държавен враг номер 1" на Владимир Путин. През 2007 г. неговата фирма е претърсена заради съмнения за укриване на данъци.

В помощ на американеца се притичва адвоката Сергей Магнитски, който в хода на проучването си разкрива гигантска корупционна схема. Той твърди, че данъчната полиция е отклонила 230 млн. долара, които не са влезли в държавната хазна, а са потънали в нечии джобове. Въпросните пари по-късно били препрани през една скандинавска банка в балтийските страни.

През 2008 г. самият Магнитски е задържан по обвинение в укриване на данъци, като прекарва почти една година в следствения арест, където здравето му се влошава и впоследствие умира едва 37-годишен. Според официалната версия причината за неговата смърт е сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това. През август 2019 Европейският съд за човешките права постанови, че по време на задържането си Магнитски не е получил необходимата медицинска помощ. Овен това обстоятелствата около неговата смърт не са били съвестно проучени.