Американското военно присъствие в Япония пречи на сближаването между Токио и Русия и остава проблем за Русия в сферата на сигурността. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров в японския град Нагоя, съобщава "Франс прес".

"Американското военно присъствие, разбира се, е проблем по пътя към подобряване на качеството на отношенията между Русия и Япония", изтъкна руският първи дипломат в кулоарите на срещата на външните министри на страните от Г-20.

Според американските военни в Япония са разположени около 54 000 американски военнослужещи като част от пакта за взаимна сигурност между двете страни.

По думите на Лавров притесненията на Москва "във връзка със собствената ѝ сигурност, произтичащи от присъствието, развитието и постоянното укрепване на американско-японския политически и военен съюз", са предадени на японската страда, която "обеща да реагира".

"Ще чакаме техния отговор и ще продължим дискусиите", отбеляза той.

Двете страни водят преговори за сключване на мирен договор, който никога не подписаха след Втората световна война.

Русия нападна Япония, че представила като свои Курилските острови на Г-20

Русия нападна Япония, че представила като свои Курилските острови на Г-20

Това били необосновани териториални претенции към Русия

Преговорите са в безизходица заради спор за Курилските острови (наричани Северните територии в Япония), които се намират между Охотско море и Тихия океан, завзети от Червената армия в последните дни на Втората световна война.

Япония смята четирите острова за част от своята територия.

Миналия ноември руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе се договориха да ускорят преговорите за сключване на официален мирен договор за края на Втората световна война.

Япония скастри Русия заради нейни военни учения на Курилските острови

Япония скастри Русия заради нейни военни учения на Курилските острови

Обяви ги за неприемливи

Те заявиха, че ще възобновят разговорите въз основа на декларация от 1956 г., която възстановява дипломатическите отношения между Япония и Съветския съюз.

По това време СССР предлага да даде на Япония двата най-малки острова в замяна на съгласие за договор, а Москва да запази по-големите острови.

Тази сделка е анулирана от Съветския съюз през 1960 г., след като Токио и Вашингтон подписаха споразумение за сътрудничество.

Шиндзо Абе обяви Курилските острови за изконна територия на Япония

Шиндзо Абе обяви Курилските острови за изконна територия на Япония

"Северните територии - това са наши изконни територии"