Външното министерство на Русия протестира пред Япония заради материали, които се появиха на сайта на срещата на лидерите на страните членки на Г-20 в Осака, в които Курилските острови бяха обозначени като част от Япония. Това обяви на пресконференция говорителката на ведомството Мария Захарова.

"На 2 юли в Министерството на външните работи на Русия на дипломат от посолството на Япония беше връчена протестна нота по повод използването от японската страна на материали на срещата на върха на Г-20, включително аудиовизуални, в които южните Курилски острови на Руската федерация са обозначени като територия на Япония", каза тя.

Япония скастри Русия заради нейни военни учения на Курилските острови

Япония скастри Русия заради нейни военни учения на Курилските острови

Обяви ги за неприемливи

По думите на Захарова, в нотата се посочва "злоупотребата на японската страна с функциите на председател" на Г-20 с цел насърчаване на необоснованите териториални претенции към Русия, които противоречат на съответните документи, затвърждаващи резултатите от Втората световна война.

"Принудени сме да отбележим, че подобни действия противоречат на многократно декларираното от премиера на Япония Шиндзо Абе намерение да се въздържа от стъпки, които биха могли да навредят на политическата позиция на другата страна и като цяло имат отрицателно въздействие върху атмосферата на руско-японските отношения", подчерта тя.

Япония бясна на Русия заради посещението на човек на Путин на Курилските острови

Япония бясна на Русия заради посещението на човек на Путин на Курилските острови

Не стихва напрежението между двете страни

По-рано на официалния сайт на Г-20 беше публикувано видео, в което Курилските острови бяха обозначени като част от територията на Япония.