Русия да възстанови военните си бази във Виетнам и Куба. Това предложи зам. председателят на групата на „Справедлива Русия“ в Държавната дума Олег Нилов.

Това става в контекста на евентуалната ратификация днес на споразумение със Сирия за безсрочно разполагане на руската авиогрупа в Сирия.

„Щом това се налага, смятам, че такива бази трябва да бъдат възстановени и в Куба, и Виетнам. Щом не искат да говорят с нас на езика на дипломацията, ние ще се борим със заплахите за мира. Това се отнася преди всичко за тази неофашистка организация под името „Ислямска държава“ и всички, които я подкрепят“, коментира руският депутат.

В същото време заместник-министърът на отбраната Николай Панков заяви в Държавната дума, че Министерството на отбраната на Русия разглежда възможността за връщане на военни бази в страни, където е имало руски бази по времето на Съветския съюз, цитиран от ТАСС.

Ангажирани сме и разглеждаме този въпрос, отговори той на въпрос дали ведомството планира да открие бази в страни като Виетнам и Куба.

По-рано военният министър Сергей Шойгу обяви, че Русия планира да поддържа военни бази в чужбина, конкретно в Киргизия, Таджикистан и Армения.

През лятото на 2014 година руския лидер Владимир Путин изтъкна, че Москва няма планове за възстановяване на базите в Куба.

Днес Държавната дума ще разгледа въпроса за ратификация на споразумение за безсрочно разполагане на руски авиационни групи на територията на Сирия. Документът беше подписан на 26 август 2015 година в Дамаск, а на 9 август 2016 година Путин го внесе в долната камара за разглеждане.

Заместник-председателят на Комисията за международни отношения към Думата Алексей Чепа се обяви за възстановяване на военните бази на Русия в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка.