Повече от 120 цивилни са били избити през последния месец в резултат на безразборни въздушни удари на ръководената от САЩ коалиция в населени места в Източна Сирия. Това твърдят от руското военно министерство, цитирани от руските медии.

Руските военни добавиха, че кюрдски бойци понякога попадат под огъня на коалицията, оглавявана от САЩ. Според руснаците "ниската ефективност" и "неселективният характер" на коалиционните удари са виновни за толкова големия брой жертви.

Четиристранната среща за Сирия: Мирен изход под егидата на ООН
Обновена

Четиристранната среща за Сирия: Мирен изход под егидата на ООН

Макрон парира Путин……

Това, което е още по-тревожно за руските военни, е, че бомбардировките са били извършвани с използването на "боеприпас, забранен от международните конвенции".

Освен цивилните жертви, "лошата" стратегия на Вашингтон, както и тази на техните съюзници, само и единствено са позволили на теростичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") да възвърне някои от изгубените по-рано територии, подчертаха руските военни. Сред тези територии са Хаджин, Ас Суса, Ас Сафана и Ал Марашда.

Русия обяви за "окупация" действията на САЩ в Южна Сирия

Русия обяви за "окупация" действията на САЩ в Южна Сирия

САЩ флиртували със кюрдски сепаратисти в Североизточна Сирия

Междувременно терористите все още биват снабдявани с модерни оръжия, твърдят още от руското военно министерство, без да хвърлят вината директно върху оглавяваната от САЩ коалиция. Маршрутите за такива доставки се проследявали и разследвали.

Говорителят на руското военно министерство ген.-майор Игор Конашенков обясни, че животът в контролираните от САЩ райони бил пълна бъркотия, а ситуацията в района на Ракка била красноречив пример за това. Градът беше "заличен" от въздушните удари и хиляди тела все още се намират под развилините на разрушените сгради, добави той.