САЩ са окупирали южната част на Сирия. Това обяви говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова, цитирана от руските медии.

Москва многократно е критикувала американската военна кампания в Сирия, за която няма разрешение нито от Съвета за сигурност на ООН, нито от Дамаск.

Кремъл: САЩ са ръководили атака с безпилотници срещу базата ни в Сирия

Кремъл: САЩ са ръководили атака с безпилотници срещу базата ни в Сирия

Несъмнено това е много тревожна информация

"Ситуацията в североизточната част на Сирия, където американската страна все още се опитва да флиртува със сепаратистки кюрдски групировки, както и в южната част на страната близо до Ал Танф, където има де факто неприкрита окупация от страна американските сили на територията на суверенната сирийска държава", коментира тя.

Захарова заяви още, че екстремистите, които са намерили такова "сигурно убежище, подслон в изключителната 55-километрова зона", създадена от САЩ, изнудват цивилните, които искат напуснат района, искайки им по 2000 долара.

Сирия обяви за геноцид действията на международната коалиция в Ракка

Сирия обяви за геноцид действията на международната коалиция в Ракка

"Необходимо е да има наказания за това"

Захарова също така подчертала, че Москва била готова за конструктивен диалог с наследника на специалния пратеник за Сирия Стефан де Мистура.

По отношение на обявеното оттегляне на Вашингтон от Договора за ликвидирането на ядрените сили със среден обсег, Захарова коментира, че Русия е призовала всички страни да настояват пред САЩ да запазят договора.