Кремъл заклейми предложената от двама американски конгресмени резолюция за прекратяване на признаването на руския президент Владимир Путин, когато настоящият му мандат приключи през 2024 г., като неприемлива и агресивна демонстрация на официална намеса на САЩ във вътрешните работи на Русия, предаде "Ройтерс".

"Всеки път, когато си мислим, че няма нищо по-абсурдно, агресивно, недружелюбно и неконструктивно, което може да дойде от тази страна на океана, и всеки път грешим за съжаление", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В САЩ предложиха да не се признава Путин за президент след май 2024-а

В САЩ предложиха да не се признава Путин за президент след май 2024-а

Той бил на власт благадорание на изборните нередности

По-рано конгресмените Стив Коен и Джо Уилсън внесоха предложение в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) да не се признава руския президент Владимир Путин за държавен глава, ако реши да се кандидатира за нов мандат през 2024 г., информира "Новости".

"Резолюцията отбелязва изборните нередности, благодарение на които Путин се намира на власт, и поддържа позицията, че последващото му пребиваване на поста е незаконно", отбелязаха те в прессъобщение.

В документа се подчертава, че приетите през 2020 г. поправки в Конституцията на Русия противоречат на руските закони и международните задължения.

"Всеки опит на президента Владимир Путин да остане на поста след края на настоящия си и последен мандат на 7 май 2024 г., трябва да доведе до непризнаване от страна на Съединените щати", се посочва в проекторезолюцията.

Дори и да бъде одобрен от конгресмените, документът ще има препоръчителен характер.