Конгресмените Стив Коен и Джо Уилсън внесоха предложение в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) да не се признава руския президент Владимир Путин за държавен глава, ако реши да се кандидатира за нов мандат през 2024 г., информира "Новости".

"Резолюцията отбелязва изборните нередности, благодарение на които Путин се намира на власт, и поддържа позицията, че последващото му пребиваване на поста е незаконно", отбелязаха те в прессъобщение.

Путин вгради сянката си в темелите на Русия

Путин вгради сянката си в темелите на Русия

Руският президент несъмнено е като героя на Достоевски Карамазов, "широко скроен". Тоест и циник, и идеалист едновременно

В документа се подчертава, че приетите през 2020 г. поправки в Конституцията на Русия противоречат на руските закони и международните задължения.

"Всеки опит на президента Владимир Путин да остане на поста след края на настоящия си и последен мандат на 7 май 2024 г., трябва да доведе до непризнаване от страна на Съединените щати", се посочва в проекторезолюцията.

Дори и да бъде одобрен от конгресмените, документът ще има препоръчителен характер. Представители на изпълнителната власт на САЩ досега не са се изказвали по темата за непризнаването на Путин, а перспективите за приемане на резолюцията в Камарата на представителите остават под въпрос.

Путин подписа закони за върховенство на руската конституция над международни споразумения

Путин подписа закони за върховенство на руската конституция над международни споразумения

Изменения в редица кодекси, включително гражданския, граждански процесуалния, наказателно процесуалния, административно процесуалния, както и 115 руски закони

През юни Путин, отговаряйки на въпрос за наследника си, коментира, че неговата отговорност била "да дава препоръки на тези хора, които ще претендират за длъжността президент", но решението за държавния глава винаги било на гражданите на Русия. Той изрази надежда, че ще дойде времето и той ще може да "каже, че такъв или такъв човек според мен заслужава да ръководи такава прекрасна страна като нашата Родина - Русия".

След приемането на поправките в Конституцията американските власти изразиха безпокойство, като Вашингтон беше особено обезпокоен относно потенциалната възможност Путин да остане президент до 2036 г., заявиха тогава от Държавния департамент. 

Конституционният съд на Русия одобри поправките, оставящи Путин на власт до 2036-а

Конституционният съд на Русия одобри поправките, оставящи Путин на власт до 2036-а

Невиждано бързо решение от подобен тип...