Действията на Русия в космоса не пречат на работата на чуждестранни сателити. Това обявиха от руското външно министерство, цитирани от руските медии.

Така руското външно ведомство коментира обвиненията на началника на военновъздушните сили на САЩ Барбара Барет и командира на американските космически сили Джон Реймънд по адрес на Москва в разработването и тестването на наземни и космически базирани противосателитни оръжия.

В публикация на сайта на руското външно министерство се изтъква, че Вашингтон се опитвал да представи ситуацията в изкривена форма, за да отклони вниманието от реални заплахи, да обоснове стъпките си за разполагане на оръжия в космоса и да получи допълнително финансиране за тези цели.

"Ние разглеждаме тази атака като част от пропагандна кампания, инициирана от Вашингтон за дискредитиране на руските космически дейности и нашите инициативи за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космоса", коментираха от министерството на външните работи на Русия.

Оттам подчертаха, че действията на Русия в космоса нямали конфронтационен характер и били в съответствие с международното право, включително базовия договор за космическото пространство от 1967 г.

Руското външно министерство отбеляза, че Русия давала приоритет на недискриминационното използване и изследване на космоса изключително за мирни цели и това се потвърждавало от инициативите, насърчавани от Москва с широката подкрепа на държави съмишленици в тази област.