Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков обвини САЩ, че популяризират непотвърдени информации за атаки с химически оръжия в Сирия, за да хвърлят сянка върху мирните инициативи на Русия, съобщава "Ройтерс".

Русия е домакин на мирни преговори за Сирия в черноморския курорт Сочи през следващата седмица, като някои сирийски опозиционни фигури заявиха, че Москва ще се противопостави на мирните инициативи на ООН.

Рябков коментира в интервю за руската агенция "Интерфакс", че САЩ популяризират "манипулативни, непотвърдени информации" за предполагаемо използване на химически оръжия в Сирия, за да попречат на усилията за мир на Русия.

Русия е отговорна за химическите атаки в Сирия, обвиниха САЩ

Русия е отговорна за химическите атаки в Сирия, обвиниха САЩ

Русия в крайна сметка носи отговорност за жертвите в Източна Гута

Коментарите на Рябков дойдоха ден след като американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че Москва "носи изключителната отговорност за жертвите" на нова предполагаема химическа атака край сирийската столица Дамаск.

Междувременно турските войски и присъдружните им бойци от Свободната сирийска армия продължават настъплението си срещу контролирания от сирийските кюрди анклав Африн в Северозападна Сирия, срещайки корава съпротива от подкрепяните от САЩ "Отряди за народна защита".