Русия обвини САЩ, че са предали и изоставили сирийските кюрди, оставяйки ги на милостта на Турция, след като години са били техен съюзник, съобщава "Ройтерс".

Изявлението на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков идва след постигнатото вчера споразумение между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган за създаване на 30-километрова безопасна зона в Сирия на границата с Турция. Подразделения на руската военна полиция и на сирийската армия ще осигуряват безпроблемното изтегляне на всички кюрдски сили от района.

Турция прекратява операцията си в Сирия

Турция прекратява операцията си в Сирия

Изтеглянето на кюрдските отряди е приключило

Според Песков обаче САЩ насърчават кюрдите да останат близо до сирийската граница и да се сражават с турската армия.

"Съединените щати са най-близкият съюзник на кюрдите през последните години. Но в крайна сметка тя ги изостави и всъщност ги предаде. Сега те (американците) предпочитат да оставят кюрдите на границата (с Турция) и едва ли не ги принуждават да се сражават с турците", заяви той.

Той посочи, че ако кюрдите не се оттеглят съгласно договореното между Москва и Анкара, сирийската гранична полиция и руската военна полиция ще трябва да се изтеглят, оставяйки ги сами срещу турската армия.

Изтеглихме се от зоната за сигурност в Североизточна Сирия, обявиха кюрдите

Изтеглихме се от зоната за сигурност в Североизточна Сирия, обявиха кюрдите

Напълно изпълняваме условията по споразумението за спиране на огъня