Русия обвини водената от САЩ коалиция в Сирия, че е изтрила Ракка от лицето на земята "с килим от бомби по същия начин, по който Съединените щати и Великобритания са бомбардирали Дрезден, Германия през 1945 г.", съобщава "Ройтерс"

Руското министерство на отбраната, което многократно е било принудено да отрича обвинения от активисти и западни политици за бомбардиране на сирийски цивилни, заяви, че изглежда, че Западът сега бърза да предостави финансова помощ на Ракка, за да прикрие доказателства за собствените си престъпления.

Генерал-майорът Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната, заяви, че около 200 000 души са живели в Ракка преди конфликта в Сирия, но са останали не повече от 45 000 души.

Кадри от дрон показват опустошението в Ракка

Кадри от дрон показват опустошението в Ракка

След тежките сражения между ДАЕШ и Сирийските демократични сили

Подкрепяните от САЩ сили в Сирия обявиха победата над ислямската държава в столицата на ИДИЛ Ракка миналата седмица, след четиримесечна битка.

"Ракка последва съдбата на Дрезден през 1945 г., изтрит от лицето на земята с англо-американските бомбардировки", каза Конашенков.

По-голямата част от германския град е унищожен при атаки преди края на Втората световна война.

Макар, че Русия е приветства западните обещания за финансова помощ за възстановяването на Ракка, Конашенков коментира, че редица предишни искания към Запада да даде хуманитарна помощ на сирийските цивилни граждани в други части на страната са отхвърлени през предходните години.

"Какво стои зад това бързане на западните столици да предоставят целева финансова помощ само на Ракка", пита Конашенков.

"Има само едно обяснение - желанието да се скрият доказателствата за варварските бомбардировки от американските военновъздушни сили и коалицията колкото се може по-бързо и да се погребат хилядите цивилни "освободени" от ИДИЛ в руините".

Тръмп приветства връщането на Ракка

Тръмп приветства връщането на Ракка

Важна победа във войната срещу "Ислямска държава", според президента

Водената от САЩ коалиция коментира, че внимателно са избягвали цивилни жертви при бомбардировките си в Сирия и Ирак и разследват всички обвинения.