На около 200 руски граждани и на над 400 руски търговски компании са наложени санкции. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Отново трябва да говорим за новите стъпки на Вашингтон срещу Русия, този път по отношение на закона "Магнитски"; вчера САЩ разшириха действието на тези санкции и спрямо още няколко граждани на Русия, като по този начин доведоха броя на нашите засегнати сънародници до почти 200 души, които са под различни ограничения, обявени от американците", коментира Захарова.

САЩ включиха Кадиров в списъка „Магнитски”

САЩ включиха Кадиров в списъка „Магнитски”

За нарушаване на човешките права и корупция

Москва със сигурност ще отговори на разширяването на американските санкции съгласно закона "Магнитски", добави тя.

"Всичко това вече изглежда гротесково, защото не се основава на никаква реалност. За съжаление, ние отново трябва да потвърдим нашата позиция, което означава, че тези стъпки ще бъдат последвани от ответни мерки. Тъй че ние винаги сме подчертавали, че това не е наш избор", коментира Захарова. 

Тя изтъкна, че руската страна "цели стратегическо взаимодействие със САЩ по отношение стратегията, вярвайки, че това е правилният начин". 

"Но, разбира се, тъжно е, че редица политически групи в САЩ все още имат ясно желание да следват пътя на разрушаване на двустранните отношения, продължавайки всички тези игри на санкции. Всичко това изглежда действително абсурдно на фона на общите предизвикателства и заплахи както за нашите страни, така и за целия свят", подчерта говорителката на руското външно ведомство. 

Вчера финансовото министерство на САЩ обяви, че санкционира още петима руснаци, включително чеченския лидер Рамзан Кадиров заради укриване на данъци и "големи нарушения на правата на човека". 

През декември 2012 САЩ приеха закона "Магнитски", налагайки санкции на руснаци, които за замесени в нарушаване на права на човека. Законът е кръстен на руския адвокат Сергей Магнитски, който се бореше с корупцията и който почина след побой в руски полицейски арест през 2009 г.