Кандидатът за лечение на новия коронавирус, Фавипиравир, дава обещаващи резултати в ранните клинични изпитания в Русия, според Руския фонд за директни инвестиции, който предостави 2 милиона долара за финансиране на проекта, съобщава "Ройтерс".

Ръководителят на фонда Кирил Дмитриев заяви, че 60% от 40-те пациенти с коронавирус, приемащи таблетки Фавипиравир, който за първи път е разработен в Япония под името Авиган, са тествани отрицателно за вируса в рамките на пет дни и обясни, че лечението може да намали времето за възстановяване от коронавирус наполовина.

Производителите на лекарства по цял свят бързат да разработят лечение и ваксини за силно заразния коронавирус.

СЗО има 8 основни кандидати за ваксина

СЗО има 8 основни кандидати за ваксина

7,4 милиарда евро са обещани преди седмица от лидери от 40 държави

Авиган, известен в като Фавипиравир, е разработен в края на 90-те години от компания, закупена по-късно от "Фуджифилм", докато се прехвърля към здравеопазване. Лекарството действа като прекъсва механизма за възпроизвеждане на някои РНК вируси като грип.

Фавипиравир също преминава изпитания в Индия от Glenmark Pharmaceuticals Ltd..

"Това ще намали тежестта за медицинските центрове и според нашите оценки, ще намали с около 50% броя на епидемиологично опасните пациенти", коментира Дмитриев, като се позова на курс на лечение с Фавипиравир.

Клиничното изпитание на 330 пациенти, заразени с коронавирус, трябва да приключи до края на май, заяви Андрей Иващенко, професор в Руската академия на науките и председател на съвета на директорите в ChemRar, компанията, провеждаща изпитанията.

Фаучи скептичен, че може да има ефикасна ваксина срещу COVID-19

Фаучи скептичен, че може да има ефикасна ваксина срещу COVID-19

Нямало гаранция, че тя ще породи достатъчно траен имунен отговор

"Съществуващите производствени мощности на ChemRar ... ще ни позволят да произвеждаме десетки хиляди лечебни програми на месец, което смятаме и се надяваме, че ще бъде достатъчно за Руската федерация като минимум", коментира Иващенко.

Той добави, че ранните тестове показват, че има минимални странични ефекти, въпреки че е необходимо повече тестване, преди бременни да могат да го използват.

Установено е, че лекарството Авиган в Япония причинява вродени дефекти.

Иващенко обяснява също, че няма достатъчно данни, за да каже колко ефективно ще бъде лечението на тежко болни пациенти.

Обмислят съзнателно заразяване на хора с коронавирус за изпитване на потенциална ваксина

Обмислят съзнателно заразяване на хора с коронавирус за изпитване на потенциална ваксина

Подходът се нарича проба за имунитет