Руското министерство на отбраната заяви в последния си доклад за ситуацията на фронта, че руските сили са превзели село Клешчеевка близо до Бахмут. В сряда сутринта Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че руските атаки в района продължават, но ситуацията остава под контрол. Информацията обобщава Би Би Си.

В доклада на руското министерство на отбраната се посочва, че "частите на Южната група войски в резултат на активни действия освободиха село Клешчеевка".

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обаче пише, че в Краматорско направление, тоест близо до Бахмут, "от началото на деня врагът вече шест пъти е започнал опити за подобряване на тактическата обстановка".

"Атакуване от Бахмут, в посоките на Часов Яр, Ивановское, Клешчеевка." "Ситуацията е под контрол", се казва в сводката.

Фронтът в района на Бахмут

Източник: Deepstate

Фронтът в района на Бахмут

Клещеевка се намира близо до Бахмут; това селище бе освободено в резултат на контранастъплението на украинските въоръжени сили през есента на 2023 г. Оттогава се водят ожесточени битки за него.

Според картата на украинския OSINT проект DeepState, актуализирана в сряда вечерта, Клешчеевка е под контрола на украинските въоръжени сили.

Както обясниха кореспондентите на украинската служба на Би Би Си, Клешчеевка, малко и някога уютно предградие на Бахмут, където преди войната официално живееха около пет хиляди души, се оказа в епицентъра на военните действия през есента на 2022 г.

Тогава руските сили, предимно ЧВК "Вагнер", започнаха активни щурмови действия в посока на това селище и през януари 2023 г. успяха да го превземат.

Клешчеевка се нарича "ключовете на Бахмут", тъй като в покрайнините на това селище има високи хълмове, които позволяват реално да се контролира не само самият Бахмут, който се намира в низината, но и магистралата до Горловка, която минава през четири километра на изток.

ISW: Руските ядрени учения - част от операция за контрол върху Запада

ISW: Руските ядрени учения - част от операция за контрол върху Запада

Това е ключов елемент за хибридна война - тактика, която разчита противникът доброволно да предприеме действия, които са изгодни за Русия